середу, 24 лютого 2016 р.


Головні пріоритети для розробки дорожньої карти із створення національного дослідницького простору інтегрованого до  Європейського дослідницького простору.

(Кожний з пріоритетів має бути наповнений планом конкретних організаційних  заходів, визначення необхідної консультативної допомоги від стратегічних груп ЄДП та його стейкхолдерів, необхідних ресурсів: національного фінансування та технічної допомоги донорів України, законодавчого забезпечення при необхідності)


План реформування наукової  сфери:  9 пріоритетів розвитку  системи досліджень та умов її використання для інновацій.
1 Розумне управління науковою  сферою  на основі вільної  комунікації та партнерства  науки з владою, бізнесом та громадянським суспільством
2 Впровадження європейських стандартів з міжнародного оцінювання якості досліджень та їх ефективності  у випадках проектного та інституційного фінансування. Знаходження адекватного для національної системи співвідношення між проектним та інституційним фінансуванням досліджень.
3 Формування мети розвитку наукової сфери, яка має забезпечити концентрації  зусиль  на національному рівні для її досягнення  та уникнення фрагментації зусиль. (наприклад, вирішення головних соціальних проблем та глобальних викликів)
4 Створення  сучасної дослідницької інфраструктури, яка забезпечує досягнення мети та інтеграції до Європи та Світу.  Спільні дорожні карти дослідницьких інфраструктур.
5 Визначення на міжнародному рівні спільного бачення  вирішення пріоритетних напрямів,  запровадження спільного фінансування проектів, стандартів оцінювання  якості досліджень та процедур спільного  використання  досліджень (Наприклад, Joint Programming Initiatives, Framework Program “Horizon 2020”)
6 Мобільність та кар’єрне зростання дослідників, запровадження меритократичного принципу найму на роботу дослідників та конкуренція із залучення кращих талантів  на глобальному ринку. Впровадження принципів інноваційної докторської (PhD) підготовки.
7 Впровадження принципів відкритої науки, що засновані на відкритих е-інфраструктурах: відкритість публікацій, даних та їх повторного використання,  механізми для забезпечення інтенсивного  обміну професійними знаннями.
8 Впровадження відритих інновацій,  за моделлю чотирьох спіралей включно (наука, влада, бізнес, суспільство) – Open Innovation 2.0 та узгодження із збереженням  прав  інтелектуальної власності.
9  Впровадження стратегії розумної спеціалізації: використання та доставка глобальної науки до  локальних кластерів  інноваційного бізнесу.
Кожний з пріоритетів може бути реалізований через використання найкращих практик ЄС, який їх створює  на протязі, щонайменше, 15 років та спільних зусиль із стейкхолдерами Європейського дослідницького простору.
Створення умов для кращої науки:   Кращу науку роблять кращі вчені, які мають можливість вільного обрання тем досліджень, сучасну інфраструктуру світового рівня та ресурсів для залучення  найкращих молодих талантів.  Кращих вчених визначають кращі міжнародні експерти.
Створення умов для  інноваційного розвитку: забезпечити  вільну доставку  глобальної науки до інноваційних кластерів. Локальний бізнес невідворотно буде поряд з центром, де є критична маса обміну професійними знаннями, якщо він має необхідні умови для вільної конкуренції, венчурне фінансування, мобільність робочої сили,  розвинута промисловість та інноваційна культура.
Фінансові ресурси: базове фінансування, проектне фінансування,  Фонд інтеграції до ЄДП – Технічна допомога з реформування науки (реалізації  9 пріоритетів),  Рамкова програма Горизонт 2020.
Людський капітал: зростання якості та  кількості дослідників, забезпечення механізмів відтворення та зростання дослідників

Створення сприятливого навколишнього середовища:  створення та розвиток сервісної інфраструктури для забезпечення досліджень та реалізації інновацій. (доставка дослідних зразків та необхідних  реагентів  через 10 хвилин після запиту), відкритий та безоплатний для кінцевого споживача доступу до банків знань та обчислювальних ресурсів.

Дорожню карту ЄДП 2015-2020, проект імплементації на національному рівні дорожньої карти ЄДП 2015-2020 можна подивитися тут https://sites.google.com/site/eraukraine/nacionalnij-doslidnickij-prostir

Немає коментарів:

Дописати коментар