понеділок, 27 липня 2015 р.

Звернення від ініціаторів блогу.

Шановні колеги! 
Даний  блог  створений для  визначення шляхів реформування науки в Україні через інтеграцію до Європейського дослідницького простору.  Чому таке обмеження?  По-перше,  будь-яке обговорення в широкому загалі потребує мету, яка може обєднати більшість. По-друге, інтеграція до ЄС шляхом виконання угоди між Україною та ЄС є програма за яку голосували більшість громадян України при обрані Президента України та виборів у Парламент. По-третє, роль науки в Європі та  інтеграція до Європейського дослідницького простору, яка визначена в главі 9 розділу V угоди, відповідає інтересам наукової громади України.  Можу нагадати, що попередньому  Президенту  України експертна група підготувала доповідь до Верховної Ради, де було сказано, що економіка України не здатна бути замовником  наукових досліджень, а тому потрібно зберегти науковий потенціал через освіту.  З огляду на старіння наукового потенціалу, такий напрямок є шлях  на цвинтар. 


Серед сусідів України тільки Європа пропонує розвиток відкритої науки та суспільства заснованого на знаннях.  Угода з ЄС та підписання асоційованого членства  до рамкової програми науково-технічного розвитку «Горизонт 2020» надає великі можливості не тільки брати участь на рівних з державами-членами ЄС в цій програмі, але і брати участь в управлінні, будівництві та використання Європейського дослідницького простору.  Управління будь яким творчим процесом  великої кількості людей та країн можливо шляхом визначення пріоритетів та вирівнювання стандартів. Саме таким шляхом і будується  ERA, головною метою якого є створення єдиного дослідницького простору, який повинен буде здатним через  Відкриту науку надавати послуги для  бізнесу через  відкриті Інновації для вирішення глобальних викликів.
Питанню реалізації пріоритетів ERA при реформуванні національної наукової системи до рівня національного дослідницького простору відкритого і інтегрованого в світ  пропонується присвятити цей  блог.   В ньому ми плануємо обговорювати  проекти законодавчих актів, актів  КМ та міністерств, а також пропозиції до дорожніх карт  ERA в Україні, дорожніх карт науково-технічного співробітництва,  дослідницьких інфраструктур, впровадження процедур оцінювання та експертизи проектів, мобільності вчених та зняття бар’єрів, гендерної рівності, Відкритої науки заснованої на е-інфраструктурах та «відкриті інновації»  та інше.

Для  того, щоб  пріоритети ERA були перед  очима надаю посилання на сайт ERA (http://ec.europa.eu/research/era/index_en.htm)  та на сторінку робочого сайту ERA в Україні. (https://sites.google.com/site/eraukraine/home/prioriteti-era

1 коментар:

  1. Думаю, что появление такого блога, является знаковым для Украины, ее научного комьюнити. Вопросы в каком направлении должна быть настроена стратегия развития исследовательского пространства Украины по прежнему остаются в тумане.. По всем признакам, ни в НАНУ ни в МОН не слышали (возможно не нашли время разобраться) что такое за фрукт Европейское исследовательское пространство (ЕИП) и вообще надо ли им туда стремиться. Надеюсь, что будущие дискуссии на этом блоге "откроют" для чиновников и научного комьюнити сокровенные "тайны" ЕИП, которые они быстро научаться использовать на пользу государства и своих научных исследований.

    ВідповістиВидалити